slideshow  
Karintia 2016
 

Fotó album


Még élénken él az emlékezetemben, hogy Olaszországból hazafelé tartva megálltunk a Wörthersee mellett vezető autópálya parkolójában és megpillantottam a türkizzöld színben pompázó Wörthersee-t, a felette magasodó hegyeket és a hegy tetején álló, Pyramidenkogelt. A látvány magával ragadó volt. Azóta már többször jártunk a tónál egy-két napot eltöltve, de 2016-ban úgy döntöttünk, hogy visszatérünk, és egy hetet eltöltünk ezen a csodálatos vidéken kerékpározva, kirándulva.
Szállásunkat Klagenfurt-tól 6 kilométerre található Sekirn-ben foglaltuk az ENZI apartmannban. A település 500 km-re található Budapesttől. Autópályám az Alpok festői hegyei között autózva 7 óra alatt kényelmesen elérhető. Megközelíthető Szlovénián keresztül is. Aki kedveli, a szép autóutakat az hazafelé ne hagyja ki ezt a lehetőséget sem. Sekirn ideális kiinduló pontnak bizonyult  a mindennapi túrázáshoz.
Karintia az Alpok-Adria térség közepén, az olasz-szlovén határon, csodálatos természeti tájakkal várja a kikapcsolódást és élményeket kereső vendégeket. A számtalan fürdőtó meleg, tiszta vize gondoskodik a fürdőzésről. Az aktív pihenést keresők is kedvükre válogathatnak a lehetőségek közül, változatos kerékpártúrákat kínálnak a tavak környékei, ezekhez versenykerékpár, elektromos kerékpár vagy hegyi kerékpár is választható. Igazi mediterrán érzést áraszt a vidék. A Wörtersee Karinti legnagyobb tava. Az Ossiacher See körüli kerékpárút az egész család számára nagyszerű élményt nyújt. Emlékezetes kirándulást lehet tenni a Gerlitzen csúcsára vagy a Szlovéniában található Vindgár-szurdokhoz és a Bledi tóhoz. Folytathatnám a kihagyhatatlan lehetőség sorát tovább a kisebb nagyobb tavakkal és látványosságokkal.  Egy átlagos vakációzónak annyi ideje azonban nincsen, hogy mindent helyet felkeressen, így csak ízelítőnek említem ezeket.
Számtalan kerékpáros és gyalogtúra tervvel érkeztünk és a helyszínen akartunk dönteni, hogy melyik tervet valósítsuk meg. Ezek között szerepelt gyalogtúra és a nagyobb tavak körbe kerékpározása. Szlovénia közelsége kínálta, hogy felkeressük a Vindgár vízesést és Bledi tavat is. Ezeken a helyeken személyesen is jártam, így pontos információkat tudok megosztani a kedves olvasóval. GPS trackeket, itinereket és néhány mondatott az útvonalakról, fotóalbummal és videókkal színesítve. A filmeket megnézve átfogó képet nyerhet az olvasó a túrák útvonalairól, terepviszonyairól és a látnivalókról.

 Utazás Sekirnbe és látogatás a Pyramidenkogelhez

Budapest - Hegyeshalom - Sekirn 600 km autóval.
Kora délután megérkeztünk a Wörtherse partjára. Kicsomagolás után elindultunk, hogy a 10 kilóméterre található Pyramidenkogel kilátót (46.609980, 14.145758) felkeressük. 2010 óta elbontották a régit és egy újat húztak fel, most már lifttel is fel lehet menni a tetejére és egy 50 méternél magasabb csúszdát is beépítettek a toronyba. A körpanoráma lélegzetelállító. Messzire ellát a tekintett. Jól kivehetők a Júliai-Alpok szlovén hegyvonulatai, Maria Wörth félszigete, a kaszinóiról híres nagyvilági Velden, a távolabbi Klagenfurt és a Dráva folyó.

Környezet, táj: *****

 

 

 

 Kerékpártúra az Ossiacher See körül, kitérő Feldkirch-be és Villach-ba

Útvonal: Annenheim - Sattendorf - Bodensdorf - Steindorf - Feldkirchen - Ossiach - St. Andra - Dráva folyó - Villach -St. Ruprecht - Treffen - Annenheim (63 km)

Nehézségi fok: *
Környezet, táj:
*****

A kerékpártúra az annenheimi kemping parkolójától (46.656567, 13.891000) indult. Megkerültük az Ossiacher See-t, kitérőt tettünk Feldkirch és Villach városokhoz, és kerékpároztunk a Dráva partján is. Az útvonal az Ossiacher See Radweg kerékpárúton, sík terepen vezet. A tó partján tekerve a 11. kilométer után letértünk a tavat megkerülő kerékpárútról és kitérőt tettünk a hangulatos Feldkirch kisvároskába. A 15 kilométeres kitérőt követően visszatértünk a tó mellett vezető kerékpárútra. Tóparti kempingek sokasága mellett kerékpározva St. Andrä-nál ismét elhagytuk az Ossiacher See Radweget és a Villach felé mutató kerékpárutat jelző táblákat követtük. A túra 45. kilométerénél elértük a Dráva folyót és a partján kerékpározva érkeztünk meg az óvárosba. A városnézést követően az Ossiacher See Radweg táblákat követve 15 kilométer megtétele után visszaérkeztünk a kiindulási pontra.

Javaslat a tapasztalatok alapján:
A távot és az útviszonyokat figyelembe véve kisgyermekes családok is könnyen teljesíteni tudják, ha a kitérőket kihagyják. Így csupán 27 kilométer a tavat körbekerülő kerékpárútvonal.

Látnivalók:
Feldkirch, Ossiachi apátság, Villach

Download GPS track fileItiner

 

 

 Kirándulás a Vintgár-szurdokba és a Bledi-tó-hoz

Útvonal: Sekirn - Vintgár-szurdok - Bledi-tó - Sekirn 140 km

Nehézségi fok: *
Környezet, táj:
*****

A Wörthersee partjától, Szlovéniában, 1 órai autóútra található a Triglav Nemzeti Park területén a Vintgár-szurdok. Az odavezető autóút is sok látnivalót kínál. Szemünkkel végig kísérhetjük a Júliai-Alpok szlovén hegyvonulatait, a Wörhersee türkizzöld vizét és autózhatunk a 8 kilométer hosszú Karavánkák alagúton. Az autópályáról letérve kis falvakon keresztül, csodálatos természeti környezetben vezető úton érjük el a szurdok parkolóját (46.390496, 14.085183).

A Vintgár-szurdok egy folyó vájta szurdok. 1.6 kilométer hosszú. Függőleges falaihoz rögzített fahidakon lehet bejárni. A természeti szépségen kívül, az ember által emelt két építmény érdemel említést. Az 53 méter széles szurdok fölött a 33.5 méter magasan kőböl épített vasúti viadukt és a gát, ami a kis vízierőműhöz vezeti a vizet. A szurdokot bejárni felejthetetlen élményt jelent.
A Bledi-tó 10 perc autóútra van a Vintgár-szurdoktól. Páratlan szépségű tavacska, közepén a Bled-szigettel és rajta, a szimbólummá vált Szűzanya templommal. Egy régi pogány kegyhely helyén 745-ben építették először.
A mai Bledi-kastély elődje egy torony volt, ami 1004 óta magasodott a tó fölé. A teraszról a tóra és a távoli hegyekre varázslatos kilátás nyílik.

Néhány javaslat a tapasztalatok alapján:
A Vintgár-szurdokot érdemes már a nyitáskor felkeresni, mert már délelőtt hatalmas tömeg várakozik a pénztáraknál. Akkor már a keskeny fahidakon nagyon nehéz közlekedni, a forgalom ugyanis kétirányú. A szurdokba bemenni és azt elhagyni ugyanott kell.
Bled-ből visszafelé autózva még szebb látványban lesz részünk, mint odafelé, ha az E61 az E652 és az osztrák oldalon, a  91-es úton, a hágón keresztül a  szerpentineken kelünk át Ausztria felé.

Látnivalók:
Vintgár-szurdok, Bledi-tó, Bladi-kastély, Bled-sziget, az Ausztriába vezető hágón való átkelés.

Download GPS track file

 

 

 

 Kerékpártúra a Wörthersee körül

Útvonal: Sekirn - Reifnitz - Maria Wörth - Velden - Töschling - Pörtschach - Krumpendorf - Klagenfurt belváros - Maria Loretto - Maiernigg - Sekirn (52 km)

Nehézségi fok: *
Környezet, táj:
****

A Wörthersee-t megkerülő kerékpárút változatos utakon vezet. A kerékpártúra útvonalán éppúgy megtalálható a közút mellett vezető kerékpárút, közúttal közös szakasz és kijelölt kerékpárút. Végig sík terepen vezet, leszámítva Reifnitz és Maria Wörth közötti szakasz kisebb emelkedőjét. A kerékpárút hosszasan a tó mellett, máskor pedig a nyaraló házak között kanyarog. Az útvonal érinti Klagenfurt óvárosát. A város központjából a tavat az óvárossal összekötő Lendkanal mellett vezető kerékpárúton térünk vissza a tó partjára. Innen a főút mellett kerékpározva érkezünk vissza Sekirnbe.

Javaslat a tapasztalatok alapján:
A túra során érdemes megállni Maria Wörth félszigetén található templomnál, ahonnan szép kilátás nyílik a tóra. Velden promenádján is kellemes megpihenni. Ha időnk engedi, Pörtschachban menjünk ki a félsziget csúcsára, mert nagyszerű kilátás tárul a tóra és a felette magasadó Pyramidenkogelre. Ha már Klagenfurtban járunk, ne hagyjuk ki az egyik legnépszerűbb látnivalót, az Európaparkban található Minimundust, ahol a világ 159 híres épületének 1:25 arányú kicsinyített mását nézhetjük meg. Ez önálló programként is megállja a helyét annyi látnivalót tartogat. Mindenképpen nézzünk körül az óvárosban is. Keressük fel a vízköpő sárkány szobrát (Lindwurmbrunnen), a házak belső udvarait, a tartományi székházat (Landhaus), az úgynevezett "várban" a Karintia Modern Művészetek Múzeum-át, a Rudolfinumban a Karintiai Tartomány Múzeumot, és a bencés piacot (46.623135, 14.306118) ami szombaton és csütörtökön 6.30-13.00 között tart nyitva. A városnézést kiegészíthetjük sétahajózással is. Kis sétahajók közlekednek a 4 km hosszú csatornán Klagenfurt központjától a Wörthersee-ig és vissza. Különleges élmény végig hajózni a 4 km hosszú csatornán gyalogoshidak alatt, reneszánsz paloták között. A következő állomásokon áll meg a hajó: Steinernen Brücke, Planetarium-Minimundus és Maria Loretto. A hajó nyáron naponta háromszor közlekedik.

Látnivalók:
Maria Wörth félsziget és templom, Velden parti sétánya, Pörtschachban a Blumeninsel és a Panorama pavilon, Klagenfurtban a Minimundus az Europapark, és az óváros.

Download GPS track fileItiner

 

 Kerékpártúra az R4A kerékpárúton: Keutschacher See - Wörthersee

Útvonal: Sekirn - Klagenfurt - Viktring - Rauschelesee - Keutschach - Schiefling - Augadorf - Velden - Reifnitz - Sekirn (49 km)

Nehézségi fok: ***
Környezet, táj:
****

Sekirnből legurulva az útvonal a Wörthersee partjról indul Klagenfurt felé. Ott csatlakozik be az R4A kerékpárútba. Mellékutakon, kerékpárúton érjük el Viktring települést. Innen enyhén emelkedni kezd az út. Sorra hagyjuk magunk mögött az apró kis tavakat, a mellettük álló kempingeket. Höflein és Keutschach között többször az erdőben vezető gyalogúton kell tekerni a pedálokat. Keutschachot elhagyva két-három nagyobb községen és számos, néhány házból álló apró település között kanyarog az R4A útvonala. Így jutunk el a Wörthersee nyugati csücskébe, Veldenbe. Velden és Sekirn közötti szakaszt a tó partján vezető kerékpáúton kell megtenni.

Néhány javaslat a tapasztalatok alapján:
Ezen a túrán Keutschachtól kitérőt érdemes tenni a Pyramidenkogel kilátóhoz, ha még nem jártak ott. Az oda vezető 4 kilométeres út kihívással teli. Néhány igen meredek emelkedő teszi próbára a kerékpárost. Vigaszként a kilátó panorámája és visszafelé a fergeteges gurulás szolgálhat.
Aki kempingezni szeretne Karintiában és kerékpározni a Keutschacher See partján, az hat kempinget is találhat. Ezek jóval csendesebbek, mint a Wörthersee partján található társaik. Igaz, így minden nap 2.5 kilométert oda-vissza emelkedőn kell megtenni a két tó között

Látnivalók:
Az útvonal mellett elterülő tavak, Pyramidenkogel, Velden, és a varázslatos táj.

Download GPS track fileItiner

 

 Gyalogtúra a Gerlitzen csúcsán és kirándulás Burg Landskron várához

Útvonal: Sekirn - Annenheim autóval (43 km) Annenheim - Burg Lanskron (4 km), Burg Landskron - Sekirn (39 km) Gerlitzen hegycsúcs - Kanzelbahn középső állomás gyalogtúra (4.2 km)

Nehézségi fok: *
Környezet, táj:
*****

Annenheimből (46.659301, 13.901449) az Ossiacher See partjáról indul a Kanzelbahn kabinos felvonó, majd átszállással az ülőszékes felvonó az 1911 méter magas Gerlitzen csúcsára repíti a kirándulókat. A csúcs számtalan hosszúságú és nehézségű gyalog- és kerékpáros túraútvonal kezdőpontja. A választásunk egy kellemes 5 kilométeres családbarátnak mondható erdei sétaútra esett, ami visszavezetett a középső állomásra. Útközben 2-3 hütte mellett elhaladva  alkalom nyílt megállni, elidőzni és a kulináris élvezeteknek is  hódolni.
Az Ossiacher See másik partján, Annenheim közelében, egy sziklakúp tetején, található Burg Lanskron (46.641789, 13.897144). A Gerlitzeni kirándulást követően ide indultunk, hogy az ódon várfalakon tett séta során felfedezzük madártávlatból a környéket.

Látnivalók:
Gerlitzen legmagasabb pontját jelző keresztnél felejthetetlen panoráma tárol a turista elé. Látni a Wörher See-t, a lábaink előtt terül el az Ossicher See, a távolban a Faaker See és a Dráva kanyarulata látható, a szemközti hegyormon pedig Burg Landskron várát csodálhatjuk. Érdemes elsétálni a csúcson található Observatóriumhoz és a fotóponthoz, ahol fényképet lehet magunkról készíteni és egy későbbi időpontban a netről megnézni magunkat. A csúcs a paplanernyősök eldorádója is. A középső állomáson található mini gokart, kerékpárospark, kalandpark, trambulin, és van hegyi gokart, amit a nehézségi erő hajt. A kerékpárosok számára is tartogat különlegességeket a Gigerlitzen. Három útvonalon is le lehet gurulni a csúcsról a tóhoz, ráadásul a felfelé kerékpározást meg lehet spórolni.  A felvonókkal fel lehet vinni a kerékpárokat a csúcsra és kezdődhet a száguldás. Burg Landskron várában napjában többször Eagl showt tartanak. A vár teraszán étterem is található. Különleges környezetben lehet elfogyasztani a jól megérdemelt ebédet.

Download GPS track file Itiner

 

 Kerékpárral Klagenfurt környékén

Útvonal: Sekirn - Klagenfurt - Krumpendorf - Schloss Hallegg - Tultschnig - Lendorf - Klagenfurt - Sekirn (33 km)

Nehézségi fok: ***
Környezet, táj:
***

Az útvonal kezdetben a Wörthersee Radwegen vezet. Krumpendorfnál elhagyjuk a kerékpárútat és egy vasúti átjárón ráhajtunk a B83-as főútra. Ezen 200 métert kell megtennünk, majd a kereszteződésben balra kell fordulni a Halleggerstraßera. Ez az út vezet minket Shloss Halleggbe. Ez már kevésbé forgalmas út. Enyhén emelkedve elhaladunk a Hallegger tavak és a Schloss Hallegg kastély mellett. A kastély nem látogatható. Útunk egy golfpálya és a Schloss Seltenheim kastély mellett vezet tovább. Ez a kastély is magántulajdonban van, nem látogatható. Lendorfnál elérjük az R2 jelzésű kerékpárutat, ezen folytatódik a túra útvonala. Két kilométert után megérkezünk egy patak partjára és annak bal partján kerékpározunk a Grete-Bittner-Straße hidjáig, a hídon átkelve a Blumengassen haladunk tovább. Rövidesen elérjük a Schubert parkot és ezzel az óváros szélét. Az óvárosi nézelődés után a Lendkanal partján hagyjuk magunk mögött az városközpontot. A camping magasságában, a csatorna utolsó kerékpáros hídján átkelünk a csatorna felett és a Wörthersee Radwegen kerekezünk vissza a startvonalra.

Látnivalók:
Hallegger tavak, Schubertpark, Klagenfurt óváros, Minimundus, Sclosskapelle Maria Loretto.

Download GPS track file Itiner

 

 Karintia 2016 - Minimundus

 

 Sekirn - Budapest autóval Szlovénián keresztül

 

 

 


foto002

foto003

foto004

foto007

foto005

foto006

foto009

foto011

foto014

foto016

foto018

foto023

foto027

foto025

foto029

foto031

foto035

foto038

foto041

foto043

foto033

foto046

foto052

foto053

foto048

foto056

foto060

foto066

foto067

foto070

foto078

foto081

foto085

foto084

foto099

foto086

foto092

foto096

foto098

foto102

foto104

foto107

foto117


Kapcsolat
Aktuális
Éves program
Itiner


Itinerek

 


A kirándulás útvonala
nagyobb térképen megjelenítve

Download GPS full track file

foto001

foto008

foto010

foto012

foto015

foto017

foto021

foto024

foto026

foto030

foto032

foto034

foto037

foto040

.foto042

foto045

foto047

foto050

foto051

foto054

foto059

foto058

foto063

foto061

foto120

foto068

foto072

foto071

foto083

foto087

foto090

foto095

foto097

foto100

foto103

foto106

foto109

foto112

foto115

foto118