MTB kerékpártúrák
 

Fotó album


Az Ausztriában látottak és tapasztaltak után a kerékpáros túrázás mellett, a hobby kerékpározás másik szakágát a mountain bike kerékpározást is kipróbáltam. Amióta az e-bike kerékpárok ennyire elterjedtek az 50+, vagy akár 60+ korosztály is bátran vállalkozhat ilyen kihívásokkal teli sportra. Ezekkel a kerékpárokkal szinte minden terepen lehet boldogulni. Számos esetben találkoztam gyalogtúrázás közben ilyen kerékpárosokkal. Az osztrák MTB kerékpárutak változatosak, minden korosztály megtalálja a magának megfelelőt, nagyon sok a kijelölt MTB útvonal. Ezeken az erdei utakon, ösvényeken tekerni különleges élmény.
Első próbálkozásom a Börzsönybe vezetett. Mivel már jól ismertem a Királyrét - Nagyhideghegy útvonalat ott tettem próbára először a kerékpáromat és magamat. Aztán jött a Normafa és környéke, majd kézenfekvő volt, hogy a Pilisben folytassam. Annál is inkább mivel jól megközelíthető vonattal és autóval. A Pilisi Parkerdő Gazdaság számos helyen kialakított P+B, azaz "Parkolj és Bringázz" pontot, ahonnan indulhatunk a MTB túrára. Sok túraútvonal ötlet található a neten. Ezekből merítve a saját elképzeléseim szerint átalakítottam őket és így jártam be az útvonalakat. Ez az írás talán annyiban hiánypótló, hogy az útvonalak nem csak ismertetve vannak, hanem a videókat megnézve átfogó képet nyerhetünk az utak minőségéről, a terepviszonyokról, egyáltalán arról, hogy mi vár ránk útközben. 
Persze az erdőben való kerékpározáshoz nem csak kerékpár kell, hanem pontos tájékozódás is szükséges. Ezt segíti a GPS. Régebben Garmin GPS-t használtam, azonban most már inkább a telefonomra telepített LOCUS PRO navigációt favorizálom.
Terveim szerint a bemutatott útvonalak majd bővülni fognak annak függvényében, ahogyan teljesítem őket. Az útvonalakról igyekszem néhány mondatot is megosztani, azonban a hangsúlyt a videókra, itinerekre és track-re helyezem. Akik végig nézik a videókat, átfogó képet nyernek a túrák útvonalairól. Ezeket az utakat magam is bejártam így az információk és a látottak pontosak.


Királyrét - Nagy-Hideg-hegy - Királyrét

Megközelítés autóval:
Királyrét parkoló (47.894868, 18.977931)

Tömegközlekedéssel:
Vonattal Budapest-Nyugati pu. - Kismaros. Ebben az esetben a túra útvonala 17.5 kilométer hosszabb lesz.

Hossz: 24.4 km
Nehézség: közepesnél kisebb
Szintemelkedés: 674 m
Szintcsökkenés: -679 m
Legmagasabb pont: 856 m
Legalac
sonyabb pont: 251 m

Királyrét központi parkolójából indul a kerékpártúra. Az első 3.5 kilométeres utat aszfalton tesszük meg a Cseresznyefa parkolóig. Onnan kezdődik a széles, köves erdészeti út. Ezen kapaszkodunk folyamatosan felfelé. Az első viszonyítási pont az 5.5 kilométernél elért Inóci kőbánya. A kilencedik kilométer után a baloldalon látjuk majd a Magas-Tax turistaházat, minközben körbe tekerjük. Mielőtt felérnénk a nagyhideghegyi turistaházhoz egy visszafordító kanyart kell leküzdenünk. A kövek miatt sokszor kipörög a kerék. Azonban, ha mindezt magunk mögött hagytuk már fenn is vagyunk a csúcson a turistaháznál. Visszafelé ugyanez az útvonal. Óvatosan legurulunk Királyrétre. Tulajdonképpen a MTB kerékpárt csupán a jobban tapadó terepgumik indokolják.

Download GPS track fileItiner

 

 


Normafa - Makkosmária - Budakeszi - Szépjuhászné - Libegő - Normafa körtúra

Megközelítés autóval:
Normafa parkoló (47.501263, 18.965523)

Hossz: 11.4 km
Nehézség: könnyű
Szintemelkedés: 343 m
Szintcsökkenés: -347 m
Legmagasabb pont: 504 m
Legalacsonyabb pont: 254 m
Lejtő: 4.56 km
Emelkedő: 4.47 km

Normafa parkolóból indulunk a Zöld+ jelzésen, majd a Sárga+ jelzést követjük. 800 métert követően visszatérünk a Z+ jelzésre. A Csacsi-réten keresztül Makkosmáriáig gurulunk a széles murvás, néhol köves, néhol árkokkal szabdalt úton. A templomnál jobbra tartva a Makkosi útra fordulunk, ami beletorkollik a Gábor Áron utcába. Innentől már aszfalúton haladunk. Így jutunk ki egy széles 5 ágú kereszteződéshez, ahol a Jókai utcába kanyarodva megyünk tovább a Madár közig. Itt lépcsőzünk egyet és az Erkel utcán haladva érjük el Budakeszi Főutcáját. Nagy az autós forgalom, a közúton kell kerékpározni 500 métert. A Budai Gesztenyés vendéglőtől jobb oldalon kezdődik az erdőben vezető kék kerékpár piktogrammal is jelzett MTB kerékpárút, ami párhuzamos a Budakeszi úttal. Szépjuhászné-ig ezen haladunk. Innen kezdődnek a változatos meredekségű emelkedők. A következő 200 métert a Piros jelzésen tesszük meg, majd áttérünk a Sárga jelzésre. 800 métert követően a Sárga jelzés kettéválik, mi a Sárga+ jelzést követve jutunk el a Libegő végállomására. Innen már a Jánoshegyi úttal párhuzamosan futó széles makadámúton érkezünk vissza a Normafa parkolóba.

Download GPS track fileItiner

 Velencei-hegység körtúra

Megközelítés autóval:
Velence: American Airlines Crew Parkoló (47.243360, 18.634693)
Tömegközlekedéssel:
Vonattal Budapest-Déli pu. - Velence. Ebben az esetben a túra útvonala 7 kilométerrel hosszabb lesz.

Hossz: 32.4 km
Nehézség: könnyű
Szintemelkedés: 595 m
Szintcsökkenés: -595 m
Legmagasabb pont: 296 m
Legalacsonyabb pont: 104 m
Lejtő: 10.73 km
Emelkedő: 10.41 km


Az M7 autópálya melletti velencei MOL kútnál található, furcsa nevű - American Airlines Crew - parkolóból indulunk. A parkoló végében található gyalogjárdán jutunk ki a Panoráma útra. Ez az aszfaltozott út vezet a Bence-hegyi kilátóhoz. Két kilométer hosszan folyamatosan, erősen emelkedik az út. Mielőtt elérnénk a kilátóhoz - az adó torony után - egy villanyoszlopra festett kék kerékpár piktogram és Sárga turistajelzés mutatja, hogy jobbra kell kanyarodni. A jelzést követve földúton, lejtmenetben kerékpározunk, közben elhaladunk egy szovjet emlékmű mellett. Így érkezünk a Nadapi útra. Balra fordulva a Sukoró felé vezető aszfaltozott úton folytatjuk az utat egészen a kerékpárút kezdetéig. Előtte élesen jobbra térünk a közös Sárga, Piros és kék kerékpár jelzésre.
Ez már MTB út. Néhol nagyon könnyű a széles erdei úton tekerni, máskor nehezebb, mert vízmosás keresztezi, vagy éppen az egyik oldalon kíséri az útvonalat. Egy idő után a Sárga jelzés elkanyarodik mi pedig a kék kerékpár jelzést követjük továbbra is. Miután felértünk a fennsíkra egészen a Zöld jelzésig szintben kerékpározhatunk. Az Angelika-forrás közeléből indul a Zöld jelzés, ezen folytatódik a kerékpártúra. Eleinte széles úton haladunk lefelé, majd szűkül a turistaút, néhol már csak ösvény.  Azon bukkanunk ki a sukorói Erdész utcánál a betonútra. Ezen gurulunk le a Fehérvári útra. Két kilométeren a közúton kerékpározunk. A Katonai Emlékparkhoz vezető elágazásban jobbra fordulunk a makadám útra. Ismét a kék kerékpár piktogramot követjük, ami eltér majd jobbra, de mi maradunk a makadám úton. Két kilométer után elérjük a Piros+ turistaút és a kék kerékpár jelzésű út közös szakaszát. Ezen haladunk a pákozdi Ingókőig és a közelében található Pogánykőig. Ez a szakasz változatos terepen vezet. Megtalálható itt a kemény földút, a vízmosásokkal tarkított szakasz, homokos talaj és a réten keresztül vezető nyomvonal egyaránt. A Pogánykő után a cserjésen keresztül haladva követjük a kék kerékpár piktogramot és a Piros+ jelzést. Ez levezet bennünket a Velence-tó kerékpárútra. Ezzel a mountain bike szakasz véget is ért, mert a folytatásban már a kerékpárúton jutunk vissza a startvonalra. Útközben, ha teszünk 200 méter kitérőt, akkor megnézhetjük Miskahuszár hatalmas szobrát.
Visszatérve a kerékpárútra hosszú gurulás, egy körforgalom, majd egy hosszabb és egy rövidebb emelkedő után elérjük a Pákozd-Sukoró Arborétumot. Onnan legurulunk a Tópart útra. Az első kereszteződésnél balra fordulunk és átkerékpározunk az autópálya alatt. Ezzel letértünk a Velencei tavat megkerülő kerékpárútról. Követni kell az új kerékpáros jelzéseket, azok mutatják az utat a sukorói sportpályához. Onnan kezdődik egy rövid 250 méteres kerékpárút, aminek a végén átkelünk az úttesten és folyamatos emelkedés közben a Zalka Máté utcán kerékpározunk a Sukorói Református templomig. A templomtól az útra felfestett nyilak illetve zöld kerékpáros táblák fogják mutatni a további utat. A Nadapi utat elérve találjuk a Gyapjaszsák nevezetű hatalmas követ.  Innen kezdődik a kiépített kerékpárút, ami kivezet Nadap főutcájához. Ezen jutunk majd vissza a kiindulási pontra. Előtte, azonban - akinek van kedve - tehet egy kis kitérőt a Nadapi szintezési ősjegyhez, - tábla fogja jelezni az út mellett - aki ez kihagyja az tovább gurulhat az úton. A Spar áruháznál jobbra kell kanyarodni. Aki még nem járt itt az megijedhet, mert az út szélén egy autópálya tábla van elhelyezve. Előtte azonban ott van még a benzinkút és mielőtt azt elérnénk, mi egyenesen megyünk tovább, majd jobbra kanyarodva a parkolóba érkezünk ahonnan indultunk.

Download GPS track fileItiner

 

 


Fenyőgyöngye - Virágos-nyereg - Határ-nyereg - Fenyőgyöngye körtúra

Megközelítés autóval:
Fenyőgyöngye parkoló (47.541189, 19.001521)
Tömegközlekedéssel:
H5 HÉV-vel a Szépvölgyi úti megállóig, majd 3.5 kilométert emelkedőn kerékpározva a Fenyőgyöngye parkolóig. Ebben az esetben az útvonal 7 kilométerrel hosszabb lesz.

Hossz: 14.6 km
Nehézség: könnyű
Szintemelkedés: 443 m
Szintcsökkenés: -454 m
Legmagasabb pont: 384 m
Legalacsonyabb pont: 278 m
Lejtő: 5.77 km
Emelkedő: 5.32 km


A Fenyőgyöngye vendéglőnél lévő parkolóból indul a kerékpártúra. Mivel nagyon sokan járnak ide futni, kerékpározni, kirándulni, nagy eséllyel tele lesz a parkoló. Érdemes tovább autózni a Szépvölgyi úton a következő parkolási lehetőségig, ami a Szépvölgyi-köz buszmegállónál található az erdő szélén, ha ez is tele van, akkor tovább haladva még 800 métert ott a Kecske-hegyi parkoló az erdőben. A Hármashatárhegyi úti emelkedőn tesszük meg az első métereket. Egy kilométert haladva a Hármashatár-hegy csúcsára vezető úton, jobb oldalon indul a Zöld+ turistaút, amit Feketesalak útnak neveznek. Ezen haladunk addig, amíg elérjük a Zöld jelzést. Itt az eddigi követett jelzés elkanyarodik, nekünk pedig a Virágos-nyereg felé vezető Zöld turistajelen kell tovább haladni. Innen már a Guckler Károly úton vízszintben kerékpározunk a Hármashatárhegy oldalában. Útközben elhaladunk a Guckler Károly kilátópont mellett ahonnan remek kilátás nyílik Óbudára, a távolabbi Szentendrére és a pilisi hegyekre. Egy erdei sorompót elérve megérkezünk a Virágos-nyeregbe.
Egyenesen megyünk tovább. A Csúcs-hegy oldalában tekerünk a Kék jelzésen. A szakasz könnyen járható. Mikor kezdünk lefelé ereszkedni, akkor nehezítik meg a haladást a nagyobb kődarabok az úton. Útelágazáshoz érkezünk, ahol a Kék és a Zöld turistajelzés találkozik. Egyiket sem követjük, hanem a piros kerékpár jelzésen folytatjuk útunkat. Egy kilométer után a Sárga háromszög jelzést elérve élesen visszafelé fordulunk és a Tökhegyi úton a kék kerékpár jelzésen érkezünk vissza a Virágos-nyeregbe. Az út változatos. Néha betonon, máskor mezei ösvényen vagy éppen köves emelkedőn tekerünk vissza a Budai-hegység nagy turistaút csomópontjához a Virágos-nyereghez.

Ha nincs nálunk GPS akkor, némi keresgélést igényel, míg megtaláljuk a sokfelé ágazó utak közül a Sárga jelzést, mert ezen a nagy szabad területen  csak az út kezdetétől beljebb van az első látható jel. Egy keskeny ösvényen folytatjuk a kerékpározást, ami majd kiszélesedik. A Sárga jelzés egy idő után elkanyarodik. Nekünk azonban a sárkányrepülő hangár felé kell tartanunk, most már a kék kerékpár piktogrammot követve.  Azon érkezünk meg a Határ-nyeregbe. Ez szintén egy nagy turistaút csomópont.  Innen a Kék jelzésen, a Glück Frigyes úton kerékpározunk a Látó-hegyre. A széles jól járható turistaúton elhaladunk az Oroszlán-szikla mellett, majd   addig követjük a jelzést amíg egy réten található focipályához nem érkezünk. A Kék jel jobbra mutat. A mi útunk azonban,  balra a lefelé vezető Zöld jelzésen visz. Ezen jutunk el a Szépvölgyi útra, a parkolóba.
Útunk során sokszor kerékpározunk gyalogos turisták által is használt utakon, fokozottan ügyeljünk a biztonságukra még akkor is, ha ezek az utak jó szélesek.

Download GPS track fileItiner

 

 

 


Kakas-hegy körtúra

Megközelítés autóval:
Kakas-hegy (Pilisszentkereszt) P+B7 parkoló (47.700830, 18.891890)

Hossz: 21 km
Nehézség: könnyű
Szintemelkedés: 618 m
Szintcsökkenés: -616 m
Legmagasabb pont: 588 m
Legalacsonyabb pont: 339 m
Lejtő: 7.85 km
Emelkedő: 8.88 km

A túra útvonalából 7 kilométer valóban MTB útvonal, a további kilométerek változó minőségű aszfaltúton vezetnek. A Dobogókőre vezető út mellett, a Pilisszentkereszthez tartozó Kakas-hegy buszmegállójánál találunk megfelelő parkolót ahonnan indíthatjuk a kerékpártúrát. Aszfalt úton a zöld kerékpár jelzésen indulunk. Hamarosan egy sorompót kell kikerülnünk. 1800 métert magunk mögött hagyva jobbra fordulunk egy széles földútra.
A zöld kerékpár jelet követjük, ami néha-néha feltűnik a fákra festve, megerősítve bennünket, hogy jó helyen járunk. Az úton jól lehet kerékpározni, szintemelkedés alig van. A 6. kilométer után kibukkanunk a Lomhegyi-nyeregben, a kidőlt tölgyikrek nevezetű réten. Ez egy turistaút csomópont. Itt keresztezi egymást a Piros és a Sárga kerékpáros túra útvonal. Nekünk balra kell kanyarodni továbbra is a zöld kerékpár bringajelzést követve. Az erdei feltáróút továbbra is jó széles. Ezen kerékpározunk 2.5 kilómétert amikor elérjük a Sikárosi utat. Ez a túra legalacsonyabb pontja. 339 méteren vagyunk. Balra kanyarodunk az aszfaltútra, ez fog visszavezetni bennünket Kakas-hegyre.
Innentől a kék kerékpár jel mutatja nekünk az utat a Király-kúti-nyeregig. A nyereg elágazásában jobbra fordulva kitérőt tehetünk a dobogókői sípálya aljához. A sárga kerékpár jelzés vezet bennünket oda. A három kilométeres kitérő után visszatérve az elágazáshoz tovább kerékpározunk a kék kerékpárral jelzet úton. A hátralévő 7 kilométer fele enyhe emelkedő, de a végén gurulva érkezünk vissza a parkolóba. 

Download GPS track fileItiner

 

 


Solymár - Virágos-nyereg - Solymár körtúra

Megközelítés autóval:
Solymár vasútállomás parkoló (47.596194, 18.948633)
Tömegközlekedéssel:
Vonattal Rákosról vagy Budapest-Nyugati pályaudvarról Solymárra

Hossz: 13 km
Nehézség: közepes
Szintemelkedés: 460 m
Szintcsökkenés: -454 m
Legmagasabb pont: 400 m
Legalacsonyabb pont: 144 m
Lejtő: 5 km
Emelkedő: 4,55 km


Változatos terepen vezető, közepes nehézségű MTB túra. Vannak benne nagyon jól járható, könnyű szakaszok és meredek, szűk ösvényen vezető részek is. Solymár vasútállomásától indulunk. A körforgalmat a 2. kijáraton hagyjuk el. A Rókus utcán a Zöld négyszög jelzésen kerékpározunk az első kereszteződésig. Itt jobbra kanyarodunk a rövid Major utcába, aminek a végén balra fordulunk. Elhaladunk a kápolna mellett. Balra tartunk a Solymári várba vezető úton. Egy sorompó állja útunkat. Kikerülve a Zöld turistajelzésen, emelkedőn haladunk. A tetején egy réten találjuk magunkat. Megyünk tovább a földúton. A szántó és az erdő között vezet az út. Elágazáshoz érkezve, jobbra fordulunk. Kicsit beljebb meg fogjuk látni a fára festett Zöld jelzést.  Két kilométert haladva egy elágazáshoz érünk. A Zöld jelzés balra fog mutatni, azonban nekünk egyenesen kell tovább menni mindaddig, amíg egy sorompóhoz érkezünk. A sorompó előtt balra kanyarodik az út. Azon folytatjuk a kerékpározást. Innentől a kék kerékpár jelet követjük. 4.5 kilométernél a kék kerékpár jelzés útvonala elkanyarodik balra, nekünk pedig rá kell térni a Zöld és Kék közös turistaútakra. A következő egy kilométer lesz a legnehezebb szakasz az egész túrán. Nagy kövek és a fák gyökerei nehezítik a kapaszkodást. Néhol annyira beszűkül az ösvény, hogy csak a kerékpárt tolva lehet továbbmenni.  Útközben eltér a Kék jelzés, most már csak a Zöld vezet bennünket. Az emelkedő tetején vissza lehet szállni a nyeregbe, mert az ösvény ugyan még elég szűk, azonban már lehet rajta tekerni. Rövidesen kiszélesedik a nyaralóházakhoz vezető földút. Ezen érkezünk meg a Virágos-nyeregbe.
A kék kerékpár szimbólumon haladunk most már lefelé mindaddig, amíg a széles köves út véget nem ér. Ott balra kanyarodunk. 300 métert követően egy elágazáshoz érkezünk. Jobbra fordulunk a cserjésen keresztül vezető kitaposott nyomvonalon. A szakasz végén jobbra kanyarodva a Tökhegy és a Kálvária-hegy oldalában kerékpározunk. Többször találkozunk majd a kék kerékpár jellel így tudhatjuk, hogy a terv szerint haladunk. A széles földút alkalmanként ösvénnyé szűkül, azonban nem okoz gondot a haladás rajta. Így érkezünk vissza ahhoz sorompóhoz ahol a túra elején rátértünk a kék kerékpár jelzésre (2.4 km-nél). Fára festett zöld kerékpár jelzés és a Sárga turistajel fogja mutatni merre menjünk. A következő egy kilométer erősen lejt és a lefolyó csapadék által kimosott árkokkal szabdalt. Ezen bukkanunk ki a rétre a Paprikás-pataknál. A patakkal párhuzamosan folytatjuk az utat. Így jutunk el a Solymári vár aljába. Innen a Major utcán és a Rókus utcán térünk vissza a Solymári vasútállomásra.

Download GPS track fileItiner

 

 


Vértes/Szárliget körtúra

Megközelítés autóval:
Szárliget, a Polgármesteri Hivatal előtt (7.519713, 18.489251)
Tömegközlekedéssel:
Vonattal Budapest-Déli pu. - Szárliget

Hossz: 35.5 km
Nehézség: könnyű
Szintemelkedés: 759 m
Szintcsökkenés: -763 m
Legmagasabb pont: 415 m
Legalacsonyabb pont: 192 m
Lejtő: 11.6 km
Emelkedő: 11.2 km

Minden évszakban járható útvonal, azonban ősszel mikor a levelek sárgulni kezdenek és a természet a vörös, a sárga és a zöld ezer színében és árnyalatában pompázik, felejthetetlen látványt nyújt. Akik autóval érkeznek Szárligetre a Polgármesteri Hivatal előtt tudnak parkolni. Innen kezdődik a túra. A vonattal érkezőknek a sínek feletti gyalogos hídon át kell menni a túlsó oldalra. A Vasút utcából tudnak eljutni az indulási pontra, a parkolóhoz. A Baross Gábor utcából a Kék jelzésen indulunk. Ez az egykor szebb napokat látott, nyomokban még aszfaltozottnak látszó úton tekerve 1500 méter után elérjük az 1-es főutat. Átkelünk rajta a túlsó oldalra, majd a sorompót kikerülve a forgalomtól elzárt erdészeti úton folytatjuk útunkat. Aszfaltúton haladunk, azonban sok a kátyú. Nincs útvonaljelzés sehol, az aszfalton kell maradni, ahogy kanyarog az út. A 12. kilométer után becsatlakozik az erdészeti útba a Sárga turista útvonal, majd kicsit később a Zöld is. Megérkeztünk a festői szépségű Fáni-völgybe.  A 13. kilométernél elágazáshoz érünk, jobbra fordulunk követve a Sárga jelet.  1500 méter után a turistaút elkanyarodik, azonban mi az erdészeti úton megyünk tovább. Innen már nincs jelentősége a különböző jelzéseknek. Az a fontos, hogy az aszfaltúton maradjunk, még ha néha nem is annak látszik. A 24. kilométer után megérkezünk a közútra a Homoküzem buszmegállóhoz.
Rátérve a műútra a Muta-hegy út, Hosszú sor, Baross Gábor úton jutunk el Felsőgallára. Innen 700 méter hosszan kerékpárút van kiépítve, a templomnál azonban vissza kell térni a közútra és azon haladni, amíg az 1-es utat el nem érjük. Itt nincs más lehetőség a balra kanyarodásra, minthogy 250 métert azon megtenni és a besorolni a balra kanyarodó sávba. Három kilométer kerékpározás után elérjük Szárliget szélét. A helyiségnév táblát elhagyva a 2. kereszteződénél jobbra kell fordulni az István utcába, aminek a végén van a parkoló, ahonnan indultunk.

Download GPS track fileItiner

 

 


Klotildliget - Iluska-forrás - Pilisvörösvár - Klotildliget körtúra

Megközelítés autóval:
Piliscsaba/Klotildliget, vasútállomás (47.637831, 18.848136)
Tömegközlekedéssel:
Vonattal Rákosról vagy Budapest-Nyugati pályaudvarról Klotildligetre

Hossz: 18.6 km
Nehézség: könnyű
Szintemelkedés: 383 m
Szintcsökkenés: -402 m
Legmagasabb pont: 350 m
Legalacsonyabb pont: 193 m
Lejtő: 6.68 km
Emelkedő: 5.55km

Klotildliget vasúti megállóból indulunk visszafelé a sínekkel párhuzamosan a vasúti átjáróig. Balra fordulunk és az erdőbe vezető Szántói utcán kerékpározunk. Az erdő szélén balra kanyarodunk, majd rögtön jobbra térünk. Egy fán feltűnik a kék kerékpár piktogram, ami az Iluska-forrásig fogja kísérni utunkat, mutatva az irányt. Bemelegítésnek emelkedővel kezdünk. 1.3 kilométernél vége az emelkedőnek. Turistaútak csomópontjába érkezünk. A kék kerékpár jel jobbra mutat. Gurulás következik, aminek a végén jobbra kanyarodik az út. Nyílegyenes szakasz következik. Széles úton, hullámos terepen kerékpározunk, az emelkedőkön lendületből átmegyünk. Figyeljünk az útra, mert földből lassító buckákat emeltek keresztbe az úton. A hosszú egyenes végén, egy meredek emelkedő előtt balra térünk. Háromszáz méter után egy rétre érkezünk, az Iluska-forráshoz.
A kék kerékpár jel egyenesen tovább mutat Pilisszántó felé. Nekünk azonban át kell térnünk a réten álló kunyhót megkerülve a zöld kerékpár jelzésre. Mindjárt egy emelkedővel kezdjük az ismerkedést az úttal. 800 méteren keresztül tart az emelkedő. Utána két kilométeren lejtmenet következik Pilisvörösvár széléig. Az erdőből kibukkanva balra kell fordulni a Dugonics utcába - városi kerékpározás következik, kis utcákban, aszfaltúton, 4 kilométeren keresztül - ezen kerékpározunk az első kereszteződésig, a Tavasz utcáig. Jobbra fordulunk és a Tavasz utca - Petőfi utca - Akácfa utca -Szabadság utca útvonalon érkezünk meg a 10-es főúthoz. 400 métert kell rajta kerékpározni. A vasútállomás parkolója az út bal oldalán található. Onnan indul a kerékpárút, ami átvezet a vasúti híd alatt. Elérve a benzinkutat balra fordulunk a Görgey utcába, majd 50 méter után élesen jobbra a Hany-közbe. Ennek folytatása a Bem utca, ami elvezet a Szabadság útra. Jobbra fordulva a főúttal párhuzamos utcába a Sport utcához érünk. Ezen elindulva a második kereszteződésénél a Rét utcánál jobbra fordulunk. 250 méter után kettéválik az utca, balra térünk az Alsórét utcába. Az aszfaltútat fokozatosan murvás út váltja és lassan elhagyjuk a település házait. A városi szakasz kicsit bonyolultnak tűnő kanyargásait azonban a kék kerékpár szimbólumok jól jelzik. Átvezetnek bennünket a városon, feltéve, persze, ha valahol nem tévesztünk. Erre azonban ott a GPS.
Természetvédelmi területre érünk. Balról egy kerítés kiséri útunkat. A talaj homokos süppedős, nehéz rajta tekerni. A homokos szakasz után köves kemény talaj következik. Ilyen úton vágunk át az elhagyott katonai bázison. Piliscsabára érkezve az első jobbról csatlakozó utca a Máriapark utca. Azon érjük el a 10-es főutat. Jobbra fordulunk. Forgalmas 500 méter következik - figyelmesen közlekedjünk - majd balra fordulunk a Kenderesi útra. Ez visszavezet a Klotildligeti vasúti megállóba.
A vasúttal utazóknak érdemes azon elgondolkodni, hogy megvárják e azt a vonatot ami megáll Klotildligeten vagy kerékpároznak még 2 kilométert Piliscsabáig, ahol sűrűbben megállnak a vasúti szerelvények, illetve közvetlenül onnan is indulnak. Ebben az esetben csak a síneket kell követni, mellette vezet az út Piliscsabára. A GPS track ezt a változatot mutatja.

Download GPS track fileItiner

 

 

 


Klotildliget - Pilisszántó - Pilisszentkereszt - Kakas-hegy - Pilisszentlászló - Pap-rét - Szentendre - Aquincum

Megközelítés tömegközlekedéssel:
Vonattal Rákosról vagy Budapest-Nyugati pályaudvarról Klotildligetre

Hossz: 57.8 km
Nehézség: közepes
Szintemelkedés: 1288 m
Szintcsökkenés: -1434 m
Legmagasabb pont: 533 m
Legalacsonyabb pont: 93 m
Lejtő: 19.6 km
Emelkedő: 16.3km

Ennek a közel 60 kilométer hosszú kerékpártúrának a negyede, 16 km vezet MTB útvonalakon. A többi részén aszfaltozott úton haladunk. Klotildliget vasúti megállóból indulunk visszafelé a sínekkel párhuzamosan a vasúti átjáróig. Balra fordulunk és az erdőbe vezető Szántói utcán kerékpározunk. Az erdő szélén balra kanyarodunk, majd rögtön jobbra térünk. Egy fán feltűnik a kék kerékpár piktogram, ez Pilisszántóig kíséri útunkat, mutatva az irányt. Bemelegítésnek emelkedővel kezdünk. 1.3 kilométernél vége az emelkedőnek. Turistaútak csomópontjába érkezünk. A kék kerékpár jel jobbra mutat. Gurulás következik, aminek a végén jobbra kanyarodik az út. Nyílegyenes szakaszon folytatjuk. Széles úton, hullámos terepen kerékpározunk, az emelkedőkön lendületből átmegyünk. Figyeljünk az útra, mert földből lassító buckákat emeltek keresztbe az úton. A hosszú egyenes végén, egy meredek emelkedő előtt balra térünk. Háromszáz méter után egy rétre érkezünk az Iluska-forráshoz. Egyenesen megyünk tovább a széles úton a kék kerékpár jelet követve. Az erdő végétől göröngyös köves úton érjük el Pilisszántó határát. Aszfaltozottra vált az út és azon jutunk el a falu főutcájához. Balra kanyarodunk és követjük a közutat a falun keresztül. Két kilométer emelkedő, majd fele olyan hosszú gurulás után jutunk el Pilisszentkeresztre a Dobogókői úthoz. Balra kanyarodunk Dobogókő felé. 1500 méteres emelkedő áll előttünk, amíg elérjük a Kakas-hegyi elágazást. A buszmegállónál jobbra fordulunk a Kakashegyi parkolóhoz.
A parkolótól a zöld kerékpár jelet követjük. Hamarosan egy sorompót kell kikerülnünk. 1800 métert magunk mögött hagyva jobbra fordulunk egy széles földútra. A zöld kerékpár jelzés néha-néha feltűnik a fákra festve, megerősítve bennünket, hogy jó helyen járunk. Az úton jól lehet kerékpározni, szintemelkedés alig van. A 18. kilométer után kibukkanunk a Lomhegyi-nyeregben, a kidőlt tölgyikrek nevezetű réten. Ez egy turistaút csomópont. Itt keresztezi egymást a Piros a Sárga és a kerékpáros túraútvonal. Nekünk balra kell kanyarodni, továbbra is a zöld kerékpár jelet követve. Az erdei feltáróút továbbra is jó széles. Ezen kerékpározunk 2.5 kilométert amikor elérjük a Sikárosi utat. Jobbra fordulunk. A kék kerékpár és a zöld kerékpár jelzések közös szakaszán járunk. Elhaladunk a Nagy-rakodó mellett, majd egy Y elágazáshoz érkezünk. Balra fordulunk Pilisszentlászló felé most már a kék kerékpár jelzést követve. 2.5 kilométer hosszan emelkedik az út, aminek a végén jobbra fordulunk. 200 méter után balra kanyarodva megérkezünk Pilisszentlászlóra. A falu központja felé kerékpározunk. A Kossuth Lajos utcánál egy tábla fogja jelezni az utat a Pap-rét felé, jobbra mutatva. Még mindig a kék kerékpár jelzésű úton haladunk. Az utca végén magunk mögött hagyjuk a települést. Szűk ösvény és hatalmas kövek állítanak kihívás elé bennünket. Nem szégyen leszállni a nyeregből és tolva megtenni ezt a néhányszáz méteres szakaszt. Az ösvény egyszer csak széles földútra vált, ezen érkezünk meg a Hegytető parkolóba.
Utólag belegondolva érdemes kihagyni ezt a szakasz. Ekkor nem kell elfordulni Pilisszentlászló közepe felé, hanem a közúton egyenesen haladjunk tovább a Hegytető parkolóig a közúton. A távolság azonos.
Hegytető parkolótól a Pap-réti csomópontig folyamatosan emelkedik az út 3 kilométeren keresztül. A réten jobbra fordulva Szentendre felé, átnyergelünk a zöld kerékpár jelre és azon gurulunk 7 kilométeren keresztül Szentendréig, a Skanzenig. A kereszteződésben tábla jelzi majd  - balra mutatva -  a szentendrei Dunapart kerékpárútra vezető irányt. A Sztaravoda úton folytatjuk a kerékpártúrát a Vasvári Pál utcáig. Egy jobb kanyar, majd rögtön egy bal vezet a meredeken emelkedő Sas utcába. Ezen kerékpározva a Szentlászlói útra érünk. Behajtunk a szemben kezdődő Lévai utcába és annak végén elérjük a Bükkös patakot. A Mókus-hídon átkelünk a patak másik partjára, majd párhuzamosan haladunk vele. Követjük a patakot, közben átkelünk a 11-es úton. A szentendrei belváros szélén bukkanunk ki a Dunaparti kerékpárútnál. Innen már számos lehetőség kínálkozik, és sokféle útvonalon lehet a fővárosba visszatérni, akár kerékpáron, akár HÉV-vel. A kerékpárút az EuroVelo 6 magyar szakasza. A Duna mellett, a Lupa-tavat, Békásmegyert, Aquincumot érintve visszavezet bennünket Budapestre.

Download GPS track fileItiner

 

 

 


Klotildliget - Pilisszántó - Klastrompuszta - Kesztölc - Piliscsév

Megközelítés autóval:
Piliscsaba/Klotildliget, vasútállomás (47.637831, 18.848136)
Megközelítés tömegközlekedéssel:
Vonattal Rákosról vagy Budapest-Nyugati pályaudvarról Klotildligetre

Hossz: 24 km
Nehézség: könnyű
Szintemelkedés: 562 m
Szintcsökkenés: -618 m
Legmagasabb pont: 390 m
Legalacsonyabb pont: 159 m
Lejtő: 9,2 km
Emelkedő: 7,8km

Klotildliget vasúti megállóból indulunk visszafelé a sínekkel párhuzamosan a vasúti átjáróig. Balra fordulunk és az erdőbe vezető Szántói utcán kerékpározunk. Az erdő szélén balra kanyarodunk, majd rögtön jobbra letérünk. Egy fán feltűnik a kék kerékpár piktogram, ami az Iluska-forrásig fogja kísérni útunkat, mutatva az irányt. Bemelegítésnek emelkedővel kezdünk. 1.3 kilométernél vége az emelkedőnek. Turistaútak csomópontjába érkezünk. A kék kerékpár piktogram jobbra mutat. Gurulás következik, aminek a végén jobbra kanyarodik az út. Nyílegyenes szakasz következik. Széles úton, hullámos terepen kerékpározunk, az emelkedőkön lendületből átmegyünk. Figyeljünk az útra, mert földből lassító buckákat emeltek keresztbe az úton. A hosszú egyenes végén, egy meredek emelkedő előtt balra térünk. Háromszáz méter után egy rétre érkezünk az Iluska-forráshoz.
Egyenesen megyünk tovább a széles úton a kék kerékpár jelzést követve. Az erdő végétől göröngyös köves úton érjük el Pilisszántó határát. Aszfaltozottra vált az út és azon jutunk el a falu fő utcájához. Balra kanyarodunk és követjük a közutat a falun keresztül. Két kilométer emelkedő után a falu végén elkanyarodik az út Pilisszentkereszt felé. Nekünk azonban balra, a parkoló felé kell menni, elhagyva a műutat. Onnan veszi kezdetét a köves, rázós zöld jelzésű kerékpárút, a Pilis oldalában. Folyamatosan emelkedve kerékpározunk egy művelésből kivont kőbányáig. A sorompót megkerülve az emelkedőt is magunk mögött hagyjuk. Vízszintben kerékpározunk tovább a hegyoldalban és az út végén gurulva érkezünk Klastrompusztára. A kolostorromok tövében megpihenhetünk az ottani asztaloknál, vagy ha foglaltak, akkor kicsit lejjebb is találunk kiépített pihenő helyet.
Klastrompusztától Kesztölcig közúton kerékpározunk követve a zöld kerékpár jelet. Az út minősége enyhén szólva hagy kívánni valót maga után. A faluban még csak-csak, de a két település között tele van kátyúval. Így érkezünk meg Kesztölcbe. A településen kerékpározva egy Y elágazásnál balra kell tartani a Szent István úton. Ezen jutunk ki a faluból. A község végét jelző tábla előtt balra kanyarodunk a makadám útra. Három kilométer hosszan ezen fogunk Piliscsévig kerékpározni. Elmaradnak a zöld kerékpár piktogramok is. Piliscsév Hősök terénél érjük el a falu fő utcáját, a Béke utat, ami keresztülszeli a települést. A falu végét jelző táblánál indul a 800 méter hosszú kerékpárút, amin eljutunk a piliscsévi vasúti megállóba.
Akik autóval érkeztek Klotildligetre, azok vonatra szállva 8 perc alatt eljuthatnak Piliscsabára, ahol vagy 2 kilométert kerékpároznak a sínekkel párhuzamosan az indulási pontig, vagy átszállnak az onnan induló vonatra, ami megáll Klotildligeten is. Azzal 2 perc alatt érnek oda.
A Budapest-Nyugati pályaudvarra utazók a Piliscséven megálló bármelyik vonattal utazhatnak. Akiknek Rákos a végcéljuk, azoknak Piliscsabán át kell szállni egy onnan induló járatra.

Download GPS track fileItiner

 

 

 


Nagy_hideg-hegy - KTM tesztút

Nagy_hideg-hegy - KTM tesztút

Nagy_hideg-hegy - KTM tesztút

Nagy_hideg-hegy - KTM tesztút

Nagy_hideg-hegy - KTM tesztút

Nagy_hideg-hegy - KTM tesztút

Normasfa-Makkosmária-Libegő-Normafa mtb körtúra

Normasfa-Makkosmária-Libegő-Normafa mtb körtúra

Normasfa-Makkosmária-Libegő-Normafa mtb körtúra

Normasfa-Makkosmária-Libegő-Normafa mtb körtúra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Kakashegy mtb körtúra

Kakashegy mtb körtúra

Kakashegy mtb körtúra

Kakashegy mtb körtúra

Kakashegy mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

 

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Klastrompuszta

Klotildliget-Klastrompuszta

Klotildliget-Klastrompuszta

Klotildliget-Klastrompuszta

Klotildliget-Klastrompuszta

 

Kapcsolat
Aktuális
Éves program
Itiner

Itinerek


A kirándulás útvonala
nagyobb térképen megjelenítve

 

Download GPS full track file


Nagy-Hideg-hegy MTB map

Normafa - Makkosmária-Libegő-Normafa körtúra map

Normasfa-Makkosmária-Libegő-Normafa mtb körtúra

Normasfa-Makkosmária-Libegő-Normafa mtb körtúra

Velencei-hegység map

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Velencei-hegység mtb túra

Fenyőgyongye-Virágos-nyereg körtúra map

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyöngye mtb körtúra

Fenyőgyongye-Virágos-nyereg körtúra map

Kakashegy mtb körtúra

Kakashegy mtb körtúra

Kakashegy mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb map

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Solymár-Virágos-nyereg mtb körtúra

Vértes mtb körtúra map

Vértes mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Vértes mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Iluska-forrás mtb körtúra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

Klotildliget-Aquincum mtb túra

KLotildliget-Klastrompuszta mtb túra

Klotildliget-Klastrompuszta

Klotildliget-Klastrompuszta

Klotildliget-Klastrompuszta

Klotildliget-Klastrompuszta