head
 

 

Indulás előtt megállapíthattuk, hogy az időjárás felelős nem ismei a naptárat, összecserélte a nyári hónapokat az ősziekkel.  Szeptember első harmadának időjárása nyári kánikulai napokat idézett, vagy helyesebb lenne azt mondani, hogy a rosszul sikerült nyári napok után kárpótolta a Balaton környékén kikapcsolódást keresőket.


Szeptemberi első kerékpártúránk a Balaton-felvidékére vezetett. Néhány éven belül már harmadszor járjuk be ezt a csodálatos vidéket, igyekezve más és más útvonalat találni. Induló állomásnak az északi part fővárosát, Balatonfüredet választottuk. Gyors megközelíthetősége és a remek parkolási lehetőségei miatt ideális helynek bizonyult a Berzsenyi forrásnál, a kempinggel szemben található parkoló. Már kora reggel autóval jönnek a forrásvíz kedvelői és viszik flakonokba, műanyag kannákba töltve a forrás vizét.
Szokás szerint 9 órakor indult a túra Balatonszőlős felé. A körforgalom után a Fürdő utca - Bajcsy-Zsilinszky Endre út - Siske utca - Vázsonyi utca útvonalon. Három kilométer és 120 méter szintemelkedés után megérkeztünk Papsokára a templomromhoz.

Papsoka helységnév jelentése - pap falva, pap birtoka - a tihanyi bencések birtoklására utal. E birtokon laktak az apátság szolgái. A település a mai Vázsonyi út és a Siske utca által határolt részen, a mai izraelita temető végéig elnyúló területen feküdhetett. Saját templommal rendelkezett, mely köré a település központja rendeződött. A Balatonszőlősre vezető út mellett, a dombon lévő temetőben, igen szép természeti környezetben elhelyezkedő, kitűnő balatoni kilátással bíró templom egy római kori villaépület helyén, valószínűleg a XII. században épült. Valamennyi falát a római alapfalakra építették rá. A templomot többször átépítették, bővítették. Valószínű, hogy a Szent Mihály templom Veszprémnek a török által történt elfoglalása után pusztult el. A templom anyagát a környékbeli lakosok hordhatták el építőkőnek házaik építéséhez. Ma már csak a templom romjai lelhetők fel.

A következő szakaszon, melyet Balatonszőlősön és Tótvázsonyon keresztül tettünk meg jó néhány emelkedő és rövid lejtő tarkította az útvonalat. A 10. kilométer környékén értük el a kerékpártúra legmagasabb pontját a tszf. 430 métert. Innen már gurultunk Tótvázsony közepéig. A Barnak felé mutató útjelző táblánál balra kell kanyarodni annak, aki Nagyvázsonyba szeretne jutni. Hullámos terep következett Vöröstóig. Vöröstót elhagyva jobbra letértünk egy összekötő útra, így lerövidítettük a Nagyvázsonyba vezető utat. Az indulástól számítva 90 perc kerekezés után megérkeztünk a Nagyvázsonyi várhoz. A programban szerepelt a várlátogatás. A belépő 700 Ft/fő. A lakótorony tetejéről nagyszerű a panoráma, és jól áttekinthető a vár köré épített védelmi rendszer. Messziről felsejlik a Kab-hegy eget verő adótornya, ahová már az előző évben felkapaszkodtunk.


A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található Nagyvázsony községe, melynek egyik domboldalában tör az égbolt felé a középkori vár lakótornya. Építtetője a környéket uraló Vezsenyi nemesi família volt, akik Zádor vár perben való elvesztése után, a XV. század közepén emeltették a várat. Ebben az időszakban viszonylag békés vidéknek számított, ezért elsősorban középnemesi rezidencia, mint erős védőművekkel rendelkező épület volt. Miután 1472-ben férfiágon kihalt a család, Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak adományozta. Ekkoriban alakították ki a négy kisebb toronnyal védelmezett várat, amelynek belső udvarát emeletes palotaszárny övezte, sarkában várkápolnával, míg a bejárata elé az ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédőművet (barbakánt) emeltek.
1490-ben Habsburg Miksa trónkövetelő zsoldosserege megszállta a várat, és csak a következő esztendőben ellenük hadjáratot vezető Kinizsi tudta fegyvereseivel visszafoglalni. Mivel Kinizsi Pál főnemes általában az ország veszélyeztetett vidékeit védelmezte seregével, vázsonyi rezidenciáját a felesége, Magyar Benigna úrnő lakta, aki Kinizsi halála után rövidesen újra férjhez ment. Mivel második ura, Horváth Márk a lóról leesve a nyakát törte, harmadszor is igent mondott. Férje, Kereky Gergely azonban erőszakos, durva ember hírében állott, így Benigna úrnő sokat szenvedett tőle, végül 1519-ben megelégelte férje viselkedését és bizalmasa híveivel megölette, majd holttestét a vázsonyi várárokba dobatta. A gyilkosság azonban kiderült és a királyi bíróság csak Kinizsi Pál érdemeire való tekintettel nem ítélte el, végül örökös száműzetéssel büntették, amit a távoli felvidéki Zsolnalitva várában kellett elviselnie. A XVI. század második harmadától a már elhunyt Magyar Benigna második férjének rokonsága, a Horváth nemesi família szerezte meg a várat, akik megvastagíttatták falait, ennek érdekében felrobbantva a közeli pálos kolostort, hogy innen nyerjenek építőkövet. A Zichy főnemesi család 1649-ben szerezte meg a váruradalmat. Az utolsó katonai jellegű összecsapást a Rákóczi-szabadságharc idején vívták falai előtt, majd az uradalom börtönéül használták lassan pusztuló épületeit. Ez idő alatt a Zichyek felépíttették a patak túlpartján új kastélyukat, így használaton kívüli lett a vár. Egyedül a lakótoronyban laktak még kiöregedett cselédek. Ilyen állapotban kezdődött meg 1955-ben régészeti feltárása és megóvása.  forrás: www.kinizsivar.hu


A várlátogatás után nyeregbe pattantunk és Mencshely érintésével Dörgicsébe szándékoztunk eljutni. A fennsíknak ezen a nyílt szakaszán mindig fúj a szél és természetesen jócskán megnehezíti a kerékpáros dolgát. Most sem volt ez másképp. Változás Mencshely elérése jelentett, mert a falu végétől már lejtett az út. Egy derékszögű kanyarban, mielőtt beérnénk Dörgicsére a Balaton pazar panorámájában gyönyörködhettünk.
Dörgicse a területén fekvő romtemplomokról nevezetes. Az Asódörgicsei Boldogasszony templomromról  a Felsődörgicsei  Szent Péter templomromról valamint a közelben található Szent Balázs templomromról.


Alsódörgicsei (Boldogasszony) templomrom a Balatontól négy kilométerre, északra található a falut. A falu felett a Gerenye-hegy oldalában, mint egy felkiáltójel magasodik a XIII. században épült román stílusú erődtemplom nyugati oromfala 22 m magasra. Az oromfal felső részén három ikerablak látszik, amelyek közül a déli már felújított, míg a másik kettő eredeti állapotban van. A romkertbe felmenve a templom alapfalai és az északi oromfal (torony) bolthajtásai láthatók. A rom mellől gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra és a Balatonra.
A felsődörgicsei templom egyike hazánk legérdekesebb - e korból származó - egyházi épületeinek. Olyan együttesről van szó, amely valójában két templom - egy XI. századi (XII. századi toldalékkal) és egy XIII. századi rész - egymás mellé építésével jött létre. Így "eredeti formájában" minden bizonnyal ez lehetett a környék első keresztény temploma. Útikönyvekből, festményekről és fényképekről valószínűleg sokak számára az alsódörgicsei templom a legismerősebb. Kegyúri templom volt az épület, így méreteiben és díszítéseit tekintve is a legpompásabb az említettek között.
Szent Balázs templomrom elődje egy XII. sz.-i fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később a XIII. sz.-ban kőépület váltotta föl. A templomot és a községet a török pusztította el, ettől kezdve romos lett. Később nem települt újjá. Külön érdemes megemlíteni a templomromtól elénk táruló szép panorámát: a Balaton víztükre csillan meg szemünk előtt, a távolban a Badacsony jellegzetes alakja.


A templomromok látogatását a az Alsódörgicseivel kezdtük majd visszagurulva a faluba terven  kívül a Fő utcáról nyíló Balázs hegyi utcán a piros rom jelzést követve a Szent Balázs templomromhoz indultunk. Az első néhány száz métert földúton tettük meg, majd következett a feketeleves. A folytatásban, erdőben, köves, sziklás, felfelé kapaszkodó úton csak tolni tudtuk a kerékpárokat, azt is nehezen. Kb. 1 kilométer után ismét nyeregbe ülhettünk és az erdei utat folytatva még egy kilométert kellett kerékpározni mikorra elértük a templomot. Szokás mondani ilyenkor, hogy a látvány kárpótolt a fáradtságért, de ezt most nem írhatom, mert nem mindenki osztozott ezzel a véleménnyel, e sorok írójával. Ha lehet a folytatás még kevésbé aratott osztatlan sikert. Visszafelé közkívánatra egy másik utat választottunk. (Csak ne a köveken kelljen menni!) A zöld + jelzést követve az erdőben 3.5 kilométer után visszajuthattunk volna Dörgicsére. Mindaddig nem is volt baj, amíg követtük a jelzést. Az élen haladók azonban meglátták az országutat és a jelzésre többet nem figyelve meggyőző erővel mondták, hogy arra kell menni. A túravezető minden óvatosságát félretéve követte az élen haladókat. A következmény: 1 kilométer helyett 11 kilométer kerülő volt meredek emelkedőkkel tűzdelve, igaz földút helyett aszfaltúton. A térképen jól követhető ez a kis eltévedés (vagy nevezzük inkább szebben kitérőnek). Szentantalfa - Óbudavár - Mencshely útvonalat bejárva ismét a dörgicsei elágazásnál álltunk. Balra kanyarodva rövidesen megérkeztünk a Felsődörgicsei templomromhoz, ahol rövid pihenő következett. A folytatásban még számos emelkedőt kellett leküzdeni. Útközben most elkerékpároztunk az olyan látnivalók mellett amelyeket az előző években már felkerestünk. Ezek közé tartozott a XVIII. századi kőhíd és a Kisdörgicsei templomrom.
Kisdörgicse és Vászoly között félúton  megkezdődött a lejtők sora. Egyik túratársunk rábeszélésének engedve műsoron kívül Vászolyban még tettünk egy rövid kitérőt a Szent Jakab Forrástóhoz. Az egész falu és benne a kis tó nagyon hangulatos, csendes vidék benyomását kelti.
Az utolsó 15 kilométer a gurulás ígéretét rejtette magában, igaz Pécsely előtt még volt néhány kisebb emelkedő, ez azonban nem változtatott a fő tendencián. Aszófőre, száguldva érkezett a csapat. Már csak a robogó szakasz volt hátra, a Balatoni kerékpárúton vezető 5 kilométer Füredig. A jó minőségű úton, hipp-hopp, fogytak a kilométerek és 17.30-kor megérkeztünk a kiinduló ponthoz.
A Balaton-felvidék csodálatos. A kisforgalmú utak, a látványosságok sokasága, a felvidéki panoráma nagyszerű kerékpártúra célponttá teszi a lüktető tóparti élettől kicsit távolabbi vidéket. Aki teheti kövesen minket.

A megtett túra szintdiagramja és térképe Cooper jóvoltából nagyítva megtekinthetők és kielemezhetők itt. (Térkép, útvonal lejátszása; gyorsítása, lassítása, diagramok; sebesség, magasság, stb.)

2011. szeptember

 

 

 

 

Útközben a Balaton-fennsíkon

 

Balaton-felvidék

 

Alsódörgicse, Boldogasszony templom

 

Alsódörgicse, Boldogasszony templom

 

Alsódörgicse, Boldogasszony templom

 

Szent Balázs templomrom

 

Balaton-felvidék

 

Szent Balázs templomrom

 

Csoportkép

 

Balaton-felvidéki panoráma

 

Vászoly, Forrástó

 

Vászoly

 

Vászoly

 

 

 

 

 

 

 

Itiner

 

 

magassági diagramm

 

Papsoka

 

Papsoka

 

Papsoka

 

Csoportkép

 

Nagyvázsony

 

Nagyvázsony

 

Nagyvázsony

 

Nagyvázsony

 

Nagyvázsony

 

Nagyvázsony

 

Nagyvázsonyi panoráma